De frisse blik

De frisse blik (2007-2024): Terugblik op 17 jaar Media-educatie

Van 2007 tot 2024 verzorgde De frisse blik workshops en projecten op het gebied van non-fictie film, mediawijsheid en burgerschap voor het Nederlandse onderwijs. Met een praktische aanpak hielp de organisatie leerlingen en docenten bij het verkennen van de mogelijkheden van moderne media in het onderwijs.

De frisse blik richtte zich op vier gebieden: filmproductie, begrijpend kijken, interviewtechnieken en montage. Door het gebruik van iPads en andere toegankelijke technologie konden scholen laagdrempelig aan de slag met mediaprojecten. Een leerling vertelde hierover: “Ik heb van deze lessen geleerd dat je helemaal geen camera nodig hebt, gewoon een iPad. Daarmee kun je alles.”

In de projecten van De frisse blik stond de combinatie van mediawijsheid en maatschappelijke betrokkenheid centraal. Leerlingen maakten films over hun eigen omgeving en actuele onderwerpen. Zo leerden ze niet alleen technische vaardigheden, maar ontwikkelden ze ook hun blik op de wereld om hen heen.

Verschillende onderwijsinstellingen werkten samen met De frisse blik, waaronder het Hyperion Lyceum en het Aletta Jacobs College. Docent Koert Bos van het Aletta Jacobs College deelde zijn ervaring: “Als docent heb ik ook ontzettend veel geleerd, ik denk dat ik niet eens onder woorden kan brengen hoeveel.”

De frisse blik heeft gedurende zeventien jaar mogen bijdragen aan media-educatie in Nederland. Door de praktische aanpak en focus op toegankelijkheid hebben veel scholen kennisgemaakt met nieuwe mogelijkheden voor het integreren van media in hun onderwijs. De ervaringen en inzichten die zijn opgedaan, leven voort in de dagelijkse onderwijspraktijk van de deelnemende scholen.

Bromet Film School

Bromet Film School (2007-2024): Een Terugblik op 17 Jaar Documentaire Vakmanschap

De Bromet Film School sluit in 2024 haar deuren na 17 jaar toonaangevend documentaire-onderwijs in Nederland. Wat in 2007 begon als een uniek initiatief van documentairemaker Frans Bromet, groeide uit tot een gerespecteerde opleiding waar de ‘betrokken reportage’ centraal stond - een stijl die synoniem werd met eerlijk en authentiek filmen.

Vanuit het karakteristieke pand aan De Noord 3a in Ilpendam leerde een nieuwe generatie filmmakers het vak. De school specialiseerde zich in het overdragen van documentairetechnieken, eerst met professionele camera’s en later ook met iPads en smartphones. Deze aanpassing aan nieuwe technologie maakte het documentaire maken toegankelijk voor een breed publiek, zonder compromissen te sluiten op kwaliteit.

In de afgelopen jaren zijn er meer dan 300 films gemaakt door cursisten van de Bromet Film School. Van wintercursussen tot zomerworkshops, van individuele trajecten tot teamtrainingen - duizenden mensen hebben geleerd hoe ze verhalen kunnen vertellen door de lens van een camera. De expertise reikte van het bedrijfsleven tot de overheid, waar medewerkers leerden hun eigen professionele videocontent te maken.

Het erfgoed van de Bromet Film School leeft voort in de vele filmmakers, communicatieprofessionals en documentairemakers die hier hun basis legden. De ‘betrokken reportage’, waarin eerlijkheid en realisme voorop staan, blijft een waardevol concept in het Nederlandse medialandschap.

De school heeft een blijvende impact gehad op de Nederlandse documentaire traditie, met een werkwijze die authenticiteit en menselijk contact centraal stelde. Deze benadering, geïnspireerd door Frans Bromet’s eigen werkwijze, zal ook na het sluiten van de school zijn waarde behouden in het Nederlandse medialandschap.